Thursday, November 12, 2009

this is it...

Siang td lps hbis exam psiko...merdeka la hidup aku dr final exam utk sem 5 nih. Kali ni cpt lak aku hbis...slalunyer aku & coursemates aku antara golongan yg lmbt hbis exam. Merasa gak blik awl & membuatkn segelintir student yg blm hbis exam merasa jeles...muahaha. Esk pg aku bertolak blik kampung...x sabar rasanyer. Mcm da lama giler x blik...pdhal masa raya bkn x balik. Maybe disebabkn tekanan exam kot...tu yg rasa lama. Aku da rindu giler kat si aqif...mak aku...motor aku...hahaha.

Hbis sem 5 ni mksdnyer aku ada lg 1 sem jer nk study. Ada 1 sem jer lg utk aku mencipta kenangan2 terindah as a student. Sometimes I wonder...apa la yg aku buat skrg lau aku x further study?keje kot?ke kawin?(wakakaka...). Dlm pd x sabar nk blik kg...aku pun x sabar nk bukak sem 6...huhuhu. Anyway...to my friends...kak rehan, aida, roomate ku ina...sem dpn leh enjoy lg ek (jnji...dlm sem dpn lau korg ajak main...org try main...hehehe)...my coursemates...jijah, muni, kak lin, sal, tie, lydia, avinesh, sahida, zira, hui ping, dak kecik (pija), sue, qawiy & siva...igt...sem dpn lbh byk paper linguistic dr paper literature...xleh enjoy2...g kak bedah time tuto lg...huhuhu. Then, last but not least...all CGrian (hehehe)...sal, mimi, wati, sue, fiza, lisa, kusya...juniors (2nd year)...ewan, amin, halim, yan, syahid, nurul, ija, din nuar (and many more)...super juniors (1st year)...anip, wae, dali, hamdan, fiqri, hairi, faiz, iz, mat, bob, husrun, sairol, fida (and many more)...jumper lg sem dpn k...kita havoc kn lg CG nih...biar lbg meriah drpd biasa...yg g baktisiswa...kita jumpa 1hb...

SO LONG....AND GOOD BYE...

2012...

huhuhu...2012...filem yg mmg aku tggu2. Since aku dgn kak rehan tgk promo filem ni...kitorg trus msukkn dlm 'a must watch movie list'. Tgk promo jer da gempak...blm lg tgk full film. Filem ni mmg best la...effect yg diorg guna mmg btl2 dasyat...nmpk real btl laut yg mengganas...taman negara yg meletup...jln2 retak...pastu mcmner hero try slmtkn family dia g lalu jln yg retak tuh (tipikal la kn...). Aku salute btl dgn org yg wat special effect filem ni...nmpk sgt2 real. Tp 1 jer yg aku nk komen psl filem nih...filem ni actually bkn la ttg 'end of the world' atau 'hari kiamat'...tp pd kitorg lbh kpd film ttg bencana alam besar-besaran yg berlaku kat seluruh dunia akibat kelalaian manusia sndr yg x peka dgn apa yg da terjadi kat alam ni. Lau btl ttg 'end of the world' yg mcm puak Mayan ramalkn tuh...so...dunia ni hancur la...xder apa2 lg sg yg tggl. Tp dlm filem ni digambarkn mnusia yg dpt naik kapal yg dicipta khas tu selamat dan diorg membina tamadun bru kat ats kapal. Himalaya lak bkn puncak tertinggi lg...tp puncak tertinggi da pindah ke Afrika...hmmm...propa jer lbh. Apa pun...filem ni mmg sgt best pd pendapat aku. GSC kat Queensbay tu pun rmai giler td...smua nk tgk 2012...tiket pun cpt sold out...jgn kata yg ptg...yg midnight pun da sold out...huhuhu...enjoy

Monday, November 9, 2009

ku merindu...

aku rindu...
my childhood moments...
best btl masa tu...xpyh pk masalah...tau main jer...biler penat...stop main...biler lapar...mkn. Happy jer masa zaman kanak2...main dgn sepupu...main dgn jiran. Paling aku igt zaman kanak2 aku masa umur aku lbh krg 6 thn...arwah abah buatkn 1 pondok utk aku...besar la jugak. Kat situ la aku main masak2...main teddy bear pink aku...tido pun lau blh nk kat situ. Pastu, arwah abah besarkn skit pondok tu...so, lau cousins aku blik kg...blh main rmai2 kat pondok tuh...rindunyer masa tu...

aku rindu...
zaman sekolah rendah
ni la antara zaman yg paling best dlm hidup aku...blaja mengeja, membaca, mengira...knal kwn2 bru. Zaman skolah rendah aku lalui mcm kanak2 lain...ada geng sndr...ada aku, ina, hafizah, awek dgn fara. Kitorg mmg kamceng sjak darjah 1...g mana2 pun sama2. Tp, adat dlm berkawan la kn...tibe2 jer kitorg jd sgt renggang dgn ina & hafizah...gaduh bdk2 kecik...pastu masa darjah 6 jd ok blik...tp kali ni fara dgn awek wat group lain...aku, ina dgn hafizah pun wat group lain la...hehehe. Skrg...masing2 da terpisah...lau jumpa pun sekali sekala...nsib baik aku ni dua pupu ina...slalu la jugak jumpa...umah hafizah lak dekat dgn umah aku...sekali sekala g umah dia. Biler g umah hafizah ni, aku teringat blik masa kecik2 dlu slalu merayap umah dia sbb kat umah dia dlu ada buaian besar tuh (masa tu kat kg aku x rmai ada buaian mcm tu)...klaka biler pk...rindunyer SKPS (skolah lama aku)

aku rindu...
zaman sekolah menengah...
zaman yg paling berharga...sbb masa ni la aku knal apa itu PERSAHABATAN. Masa skolah menengah ni la aku knal dgn kwn2 rapat aku skrg...kwn yg aku knal sjak tadika lak (mcm best friend aku...nor) jd makin rapat. Walaupun skrg ni kitorg da jarang jumper...at least kitorg still contact each other. Masa skolah menengah la aku blaja erti hidup...erti sebuah perjuangan...erti kerjasama...mcm2 lg. Masa ni la aku knal apa itu cinta monyet (hahaha). Paling best masa aku form 4 & form 5...jd pengawas senior so, byk la keje kena wat...walaupun penat tp happy jer sbb enjoy masa wat keje. Dlm kelas lak masing2 da jd mcm adik beradik...rapat jer. Aku bgga giler dgn kelas aku...BERLIAN...kelas sains tulen...so org mcm pandang tggi la kat kitorg (erk~~mcm riak jer). Bkn bgga sbb kitorg bdk2 sains sebenarnyer...tp bgga sbb keakraban kitorg...x mcm kelas lain yg ada klik2 sndr. Kitorg ada klik...tp still rapat dgn geng lain. Blm citer psl pengakap...lg la best...mcm2 pengalaman aku dpt...sgt2 berharga...I will never ever forget that. Form 6 pun sama...walau da pindah sekolah lain...tp...byk bnda yg aku blaja. Aku blaja utk jd lbh tabah & kuat after saat yg wat aku rasa down sgt...

aku rindu...
keakraban aku dgn 'seseorang'...
biler aku kenangkn...biler aku igt2 blik...aku menangis. Aku dlu rapat sgt dgn 'dia'...tp lps peristiwa...kitorg jd renggang...aku xtau knp...nk kata aku x phm dia...aku la yg jd tmpt mengadu. Maybe dia sedar yg kitorg ni byk perbezaan...tp bkn ker perbezaan tu kdg2 wat kita jd lg rapat?sbb blh kongsi pendapat...ntah la. Rindunyer saat2 kitorg ketawa suka ria...kongsi masalah...tp smua tu...da hilang mcm tu jer...rindunyer...

aku rindu...
arwah abah...
hmmm...lau psl ni...mmg tiap2 masa aku rindu arwah abah. kdg2 kesedihan tu dtg tibe2...tanpa aku duga. Rindu nk naik moto dgn abah g keliling sawah...rindu nk ikut abah g kebun tanam jagung...rindu nk medang dgn abah lat tanjong...smua tu tggl kenangan jer...kenangan yg tersemat kukuh dlm ingatan aku...abah...adik rindu...



Saturday, November 7, 2009

what a night...

"malam minggu yg lalu,bwk awek tgk citer hantu"

Hahaha...lagu tu lagu lama...tp lau sekali sekala dgr best gak. Anyway...aku bkn nk citer psl lagu tu...saper pencipta @ penyanyi dia...tp aku nk citer psl mlm mggu yg kitorg da lalui...bru jer td....hahaha.

Citer bermula biler kak rehan sejak pkul 9 p.m. lg dah ajak aku g mkn laksa kat tepi laut kat queensbay tu...laksa tu jual kat lori2 kecik tu jer....tp mmg sedap la laksa tu. So, dlm pkul 12 lbh...kitorg g queensbay...6 org naik 1 keter...kak rehan, aku, ewan, amin, halim & syahid...mcm tin sardin gak la...hak3. Then, aku nk g withdraw duit...ha...kat sini la bermula episod yg x brpe nk best...duit blh lak hbis kat machine ATM tu...ada 2 machine...dua2 blh lak hbis duit. So, aku pun g kuar jln2 dgn hnya ada RM7 dlm dompet. X ksah la, nk mkn kat tepi laut tu jer pun...bkn nk shoping. Smpai kat queensbay...dr jauh da nmpk lori pakcik laksa...kak rehan pun apa lg...g la parking keter btl2 dpn lori tu...tp mslhnyer...kak rehan slh tmpt. Lori pakcik laksa tu jauh lg ke depan...so, utk cover malu...kitorg jln2 la dlu...duduk kat tepi laut tu. Duk kat tepi laut ni pun ada peristiwa klaka. Ada la plak tikus yg dgn gembiranyer main kejar2 kat celah2 batu tmpt kitorg lepak tu...smpai ewan dgn amin cabut lari duk kat seat yg mmg ada kat situ...erk...takut tikus ker?hahaha...

Then, biler kitorg nk beli laksa tu...pakcik tu blh lak x dgr yg kak rehan nk laksa. Dia cuma bakarkn jagung yg aku nak jer...da la masin jagung tuh...x mcm yg aku mkn mggu lps...aduyai. Da duduk2 jap mkn jagung dgn bebola...kak rehan g beli laksa lak....layan jer laksa tu...sedap beb...walaupun pedas. Tgh sedap2 mkn laksa...ada la pulak pakcik POLIS dtg...sruh kitorg blik sbb da pkul 2...nk elakkn jenayah katanyer...aduyai. Kitorg pun pakat bgn...pdhal laksa blm hbis. Smpai kat keter kak rehan...tgk2 kak rehan kena saman sbb parking kat tepi jalan. Alamak...bala tul la...nsib baik la pakcik polis tu sgt baik hati...kak rehan blh setel kat situ terus...terima kasih yer pakcik. On the way blik lak...kitorg terserempak dgn mat2 rempit...kumpul kat tepi jalan...mmg rmai. Tkut gak...mana la tau buat hal ker...xker naya kitorg.

Mlm mggu ni mmg jd sejarah la dlm hidup aku...yer la...mana la prnh kena halau dgn polis masa tgh lpk2 mcm tu...slalu clear jer. Kak rehan lak...1st time dlm hidup dia kena saman...pengalaman tul. Tibe2 jer mlm ni aku dgn kak rehan jd "good girl gone bad" sekejap. Hahaha....

special poem...

"Portrait of a Friend"
I can't give solutions to all of life's problems, doubts, or fears.
But I can listen to you, and together we will search for answers.
I can't change your past with all it's heartache and pain,
nor the future with its untold stories.
But I can be there now when you need me to care.
I can't keep your feet from stumbling.
I can only offer my hand that you may grasp it and not fall.
Your joys, triumphs, successes, and happiness are not mine;
Yet I can share in your laughter.
Your decisions in life are not mine to make, nor to judge;
I can only support you, encourage you,
and help you when you ask.
I can't prevent you from falling away from friendship,
from your values, from me.
I can only pray for you, talk to you and wait for you.
I can't give you boundaries which I have determined for you,
But I can give you the room to change, room to grow,
room to be yourself.
I can't keep your heart from breaking and hurting,
But I can cry with you and help you pick up the pieces
and put them back in place.
I can't tell you who you are.
I can only love you and be your friend.
--Unknown--

Friday, November 6, 2009

I DON'T UNDERSTAND....

Entry kali ni I want to be a bit more serius....something about human that I don't understand that happens around us. There's a few things that most people don't understand why it happened to them. They will asked themself...'what did I do wrong that other people mess with me?'It's just a simple question, yet, no one can give the exact answer to the question.

1. I don't understand...how much is the value of friendship?
For me, the value of friendship is priceless...we can't buy our friendship in a shop or something. It is the gift that we should appreciate. Once we are friend...forever we are friend. But the thing that I don't understand is...why someone would break their friendship over some little silly things? Sbb hal yg org sekeliling rasa kecik jer...tp blh jd penyebab sebuah persahabatan yg dibina putus di tgh jln. Pdhal sblm things came up...slalu bersama...tp biler da jd bnda x elok...mula la mengata sana sini. Yg wat aku lg x phm...biler 1 pihak senyap jer...x wat apa2 pun...yg 1 lg mula la nk mencanang keburukan...mengata mcm2...perlu ke nk wat mcm tu? apa yg diorg dpt sebenarnyer?bkn ke itu menunjukkan betapa immatured dia tu? come on...we are grown up people...be like one. Jgn la childish sgt kn. Biler jd bnda x elok...susah la...lg2 biler org yg xtau apa2 lgsg citer dr awal...kn bg nama buruk jer. Dlm kes ni...org yg kena kutuk tu...ptut berdiam dr jer...lau lawan pun x guna...no point. Lau balas gak...jwbnyer huru hara la...silap2 blh bertumbuk...and that is the most last thing to happen on earth. I wonder...betapa murahnyer harga persahabatan pd org tu...masa org lain sgt2 perlukn kwn...yg jd pengubat suka duka...dia lak suka suki jer wat mcm tu. Aku tgk dia pun slalu sorg2...mcm xder kwn. Aku jd kesian kat dia...bkn sbb xder kwn...kesian sbb org mcm dia...yg org nmpk mcm sopan santun...rupanyer dangkal fikirannyer...nmpk matang...tp sgt childish. Rasanyer...dia xpyh ada kwn pun ok kot...sbb at the end...dia akan wat kwn dia sakit hati.

2. I don't understand...why people mess with us? We didn't do anything to them...
Ni satu lg sifat manusia yg aku x phm lgsg...biler pk2..hmm...hampeh jer org yg suka cari pasal nih. Org tu duk diam...x kacau dia pun...tp dia lak cari psl dgn org tu. Perlu ke wat smua tu? Mengata org yg xder kaitan lgsg...x phm la manusia mcm ni. Apa ek yg dia dpt biler cri psl mcm tu...mengata org yg x bersalah...yg xder apa2 kes pun dgn dia. I wonder...mcmner la org mcm ni...yg suka mess with other people...nk campur dgn org lain in the future. Lau org lain tau yg dia ni jnis mcm ni...org mmg xnk terlibat dgn dia...biaq pi dia hidup sorg2. Cari psl dgn org tu dah jd mcm satu keperluan hidup dia kot...mcm makan tido yg jd satu keperluan hidup manusia...mcm tu jugak la cari pasal dgn org tu da jd keperluan hidup dia. Maybe this type of people feel uncomfortable biler dia x cari pasal dgn org. Hmmm...x phm btl la. Bg aku...sbb suka cari pasal la dunia ni jd huru hara...mana taknyer...elok jer negara tu aman...tibe2...ada lak negara yg cri psl...g serang negara tuh...kn huru hara jdnyer...bkn ke tu namanyer negara yg menyerang tu sajer cari pasal...pelik2.

3. I don't understand...why people misused the network...
Ni pun bnda yg aku x phm...knp la org suka gunakan network yg ada kat dunia yg serba canggih ni utk wat bnda2 buruk. Question:what do they fet from it? Network yg ada tu sepatutnyer digunakn utk beneficial things...mcm sebarkn info berguna ke...tmbh kenalan ker...xpun reconnect dgn kawan yg da lama terpisah. Ni x...ada ke guna kemudahan teknologi tu utk mengutuk mengata...mengumpat mengeji org lain. Sgt tidak bertamadun org itu. Menampkkan betapa kurang berilmunyer manusia mcm ni...pdhal blaja tahap universiti. Bahasanyer pulak...sgt la kesat...yg org lain x jangka dtg dr seorang yg kelihatan sgt decent...sopan...bijak...pandai. Da la future teacher...malangnyer nasib bkl student dia besok. Network mcm Facebook cthnyer...kn dbina utk tambah kenalan...interact dgn org lain...dgn kwn2...tp knp la dia misused facebook tu utk kutuk2 org...sgt pndk akal...hmmm...manusia2

Above is just a few things that I don't understand why it happened. I will post many more entries about this topic in the future...just for my own reminder and others things that we should not do to live in peace...

Thursday, October 29, 2009

exam is just around the corner....

huhuhu...rasa mcm bru jer msuk sem 5...sedar x sedar da nk msuk final exam....NEXT WEEK. Waaaaa....rasa agak tertekan sbb aku rasa mcm x sedia lgsg...aduyai...xtau nk baca apa.
Lau psl psiko & sosiolinguistic tu ada la note...tp utk paper malaysian lit. nih....aku xtau nk baca apa...humpy dumpty x bg notes lgsg...dia membebel kat depan...kitorg yg pening kpla kat dlm class tu...aduyai. Exam aku lak dekat2 jer...3,4,9,10,12...yg 4hb tu LSP401...blh la wat rilek jer...yg 9hb dgn 10hb tu yg killer paper...pening2...just hope I can get through my final exam succesfully....mak...pray for adik yer...

Saturday, October 17, 2009

jamuan raya CG yg best....huhuhu

yippi....syok giler jamuan raya CG. Really2 happening...smua enjoy...makanan sedap2...nasi impit...kuah kacang...soto...rendang yg umph...nasi hujan...ayam congo...roti jala...best2. Jamuan raya CG mmg meriah...dgn persembahan exco2 MPD...lagu hindustan la...lagu siam...lagu raya...hahaha...mcm2. Ada gak pemenang putera of the night...ewan yg dpt gelaran tu...and puteri of the night lak linda...tahniah2. Lps jamuan kitorg kmas cafe rmai2...yerla...xkn nk biarkn jer kn...huhuhu. Lps tu kitorg mkn utk 2nd round...gmbr2 kat bwh ni cukup utk menggambarkn suasana jamuan raya tuh...hehehe


gmbr kat bwh ni plak suasana masa kitorg wat preparation utk jamuan...



Thursday, October 15, 2009

idea....

funny...hahaha...why?because I feel like I want to write something right now...but...I really don't have any idea to write about what...my mind is sort of blank...ideas...where are you guys. My situation makes me wondering...how an author or a poet can make such a great work? didn't they feels like clueless sometimes? didn't know what to write...and what did they do to overcome this barriers? how they can be so inspirational...inspired people who read their great works? How did they find the idea to write something great? [blank]

Thursday, October 8, 2009

bengkel exco2 mpd at bukit merah...





huhuhu...da lama seyh aku x update blog...sibuk la...(layan facebook jer)...ahaks. Ni pun luangkn skit masa nk update blog aku yg x seberapa nih...hehehe. Miss my blog so much la...
Last Sunday...sebahagian MPDCG kena g bukit merah...ada bengkel exco2 mpd. Mule2 tu aku xnk pegi tp ketua dgn penolong setiap portfolio wajib g...aku terpaksa la pegi. Berat hati maa nk pegi...da la hari sabtu aku g escort tilawah kat engineering campus...blik pun lmbt...esknyer kena plak bgn awl nk g bukit merah...huhuhu...no weekend for me last weekend..

Apa yg aku nk citer ni psl program kitorg kat bukit merah...kitorg kena join 1 bengkel khas utk MPD semua desa kat USM. Mcm2 yg kitorg gained dr bengkel tu...mcmner nk wat proposal yg btl, mcmner nk wat surat rasmi...nk wat belanjawan...mcm2 lg la. Kira byk jugak la ilmu2 yg kitorg dpt dr bengkel tu. Tp apa yg penting...kami smua enjoy giler2 masa tu...bkn enjoy sbb bengkel (hehehe). Mknan da la byk...sedap2 lak tu...dgn desserts...lauk yg sedap2...mmg menyelerakan la. Masa mkn meja kami mmg pnuh dgn mknan...sorg amik desserts smpai 2-3 pinggan...ahaks (burul tol)...pastu MPDCG la yg berbaris paling depan nk amik mknan...bdk2 desa lain smua kat blkg pastu biler smpai turn diorg...mknan da ala2 tggl skit...muahaha. Da tu plak...kami ni mmg havoc...masa mkn pun riuh...ketawa2 la...meja lain senyap jer...tp kami...buat tmpt tu mcm kami yg punyer...muahaha.

Pastu,budak2 CG ni mmg giler kamera...pantang ada masa...(yg sesuai @ x sesuai)...msti nk snap gmbr...pantang nmpk tmpt cun2 skit...msti nk posing. Dlm laptop aku skrg ni ada beratus keping gmbr masa bengkel tu...jnuh nk tgk one by one...huhuhu. Kitorg mmg enjoy giler2 masa hari tu...smua jd giler2...ada jer bnda yg nk dijadikn bahan gurauan...tu yg kecoh jer meja mkn kami. Dalam bergurau tu...senior2 dgn junior2 sama naik...masing2 ala2 nk jd budak2 balik...bergurau senda. Ada lg yg best...masa balik mlm tu...kami menyanyi rmai2 dlm bus...riuh rendah jdnyer bus tu...nsib baik pakcik driver bus tu sporting...ahaks.

To be frank...I really misses those moments...hope I can repeat those moments over and over again...thinking how happy we are last sunday...how enjoyful the moments are...I really wish I can be there again...






Saturday, September 26, 2009

raya...raya...raya (part 4 – raya bersama kawan2 )




Raya tahun ni best la...dpt raya rmai2 dgn kwn2 skolah aku masa raya ketiga. Raya tahun lps x dpt join sbb aku g beraye dgn family...sedih btl. Mcm biasa...umah aku jd tmpt berkumpul. Blh dikatakn rmai la jugak yg join...lbh kurang 17 org...ok la tu...tu pun bkn senang nk kumpulkn kwn2 aku tu...masing2 da bawak haluan sndr. Raya ni jer la masa yg kitorg ada utk berkumpul...masa2 lain susah nk kumpul2 mcm ni...smua org bz,bz dgn keje...study...mcm2 hal la...huhuhu. Raya ketiga tu mmg happy sbb dpt jumper kwn2 yg da lama amat x jumper...ada yg dr lps STPM bru dpt jumpa skrg...ada yg jumper kali terakhir masa raya tahun lps...raya tahun ni bru jumper blik. Kitorg pusing bukan setakat 1 kampung hari tu,tp 4 kampung kitorg pusing...dari pemandangan pokok kelapa & kelapa sawit pegi ke pemandangan sawah yg luas terbentang (ceh...ayat ala2 skema). Teringat mak si razis bgtau kitorg...igt kenangan raya rmai2 ni smpai biler2 sbb tahun dpn mungkin x dpt lg kumpul ramai2 mcm ni...ada yg da kawin pun tahun dpn...mcm best friend aku nor dgn nora. Si nora tu bln 12 ni da nk kawin. Syahdu jer rasa masa mak razis bgtau mcm tu...teringat kenangan kitorg raya ramai2 masa zaman2 persekolahan kitorg...especially masa form 5...blh dikatakan rmai yg ikut masa tu...mmg enjoy giler2 raya walaupun hakikatnyer masa tu kitorg tgh SPM...x hbis lg pun exam. Aku igt lg,masa tu kakak aku sruh bawak banner...tulis “BARAAN BUDAK2 X SEDAR DIRI”. Yerla...SPM x setel lg tp kitorg sibuk nk wat baraan. Tp baraan tu sebenarnyer 1 cara nk hilangkn tension pastu kitorg pk gak lps SPM masing2 ntah ke mana,susah nk jumpa...kira kumpul rmai2 wat kali terakhir la tu kononnyer. Padahal raya tahun depannyer wat baraan lg...kira mcm acara tahunan la...Cuma rmai atau x rmai jer. Tp yg aku dgr2 tahun ni tahun last kitorg wat baraan mcm ni...tahun dpn xder lagi...sedih lak rasanyer...huhuhu.
(ahli2 jemaah baraan raya ketiga:razis,napie,mat nor,pojan,fitry,beben,adam,iqbal,fazrul,solehin, fauzan rahman,balie,daus,taufiq,aku,nor,pojiah,dawi,nora,suhaidah)
Raya kelima kitorg g beraya umah cikgu sains pertanian kitorg,cikgu Faham...siap bg mkn sate lg...huhuhu. Da lama x jumper cikgu Faham...byk cerita dia. Then raya keenam g umah cikgu pengakap,cikgu ali amri...ayahanda kitorg tu...hehehe.
Kenangan raya ketiga mmg aku xnkn luperkn smpai biler2. Harap2 tahun depan ada lg dan harap2 rancangan utk wat reunion tahun dpn boleh berjalan sbb kitorg da jnji nk wat reunion tu 5 years after SPM. Masa tu kebanyakan kitorg da keje...harap2 blh buat...amin.

raya...raya...raya (part 3 – syawal pun menjelma)


“berlalulah sudah ramadhan sebulan berpuasa...tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira”
Pagi2 raya aku da bz...sapu2,susun kuih,hntr ketupat dgn rending g umah jiran2...tugas2 biasa la bila time raya. Pastu siap2,pkai bju bru...bermaaf-maafan dgn family...syahdu jer rasa pagi raya tu. Kali ke 8 beraya tanpa abah disisi. Lepas tu g beraya umah atok dengan nenek sedara then umah sepupu arwah abah (pakcik aku la tu). Balik2 jer dr beraya...duduk2 jap...tetamu pun mula datang...ramai giler yg dtg especially lepas zuhur. Penat aku trun naik umah agkt air...pastu siap2kn hidangan kat meja dapur. Nsib baik raya tahun ni ada kakak ipar aku...xder la penat sgt2. Malam lak...mmg meriah sbb sepupu2 aku smua tido kat umah aku...biasa la...umah aku mmg tmpt berkumpul. Main mercun...main bunga api...duduk sembang2...bkn slalu dpt kumpul dgn cousins aku...da ada peluang...apa lg...menyembang jer la...huhuhu. Biler part main mercun...mcm biasa la...bapak budak yg lebih2...budak2 tu pun melopong jer tgk bapak2 diorg main mercun...da diorg nk main x berani...tgk jer la kn. Jiran baru aku ckp mmg la umah aku meriah masa mlm raya kedua tu. Biler time nk tido lak...penuh 1 umah...especially kat umah bwh...aku rasa lau kira2 ada lbh kurang 40 org yg ada kat umah aku masa mlm tu...huhuhu.
Raya kedua lak aku mmg xleh g mana2...duk umah dgn mak aku tggu tetamu. Mmg ramai tetamu masa raya kedua tu...x pernah dlm sejarah kuih aku hbis dlm 1 hari tu...ni kuih hbis...yg kat bawah hbis bwk trun yg atas...pastu biler da ptg2 skit kuih kat bawah hbis...tetamu yg dtg mak aku sruh naik atas. Lps maghrib aku trus isi balang2 kuih yg da kosong...err...blh dikatakn smua da kosong...huhuhu. Igtkn da xder org yg nk dtg mlm tu...tp rupa-rupanyer ada gak yg dtg...nsib baik abg aku ada. Yg klaka mak aku punyer la penat...smpai biler aku ckp ada org dtg,mak aku x percaya...katanyer aku tipu...huhuhu. Mmg penat raya kedua tu...sblm pkul 12 aku rasa aku da tido.

raya...raya...raya (part 2 – malam raya)

Malam raya...hehehe. Lepas penat sehari wat keje...kmas umah...cat umah...bentang karpet...susun kerusi...lap gelas....mlm raya blh la rehat2 skit...kononnyer la. Tp lepas jer buka...da siap solat smua...main mercun & bunga api. Thn ni abg dgn kakak aku raya kat kampung...so, meriah la suasana malam raya tu. Aku seronok jer tgk nieces & nephews aku main bunga api...seronok diorg. Lepas2 buka jer trus ajak main. Yg main mercun...bkn budak2...bapak budak...abg dgn abg ipar aku. Bkn main lg diorg main mercun...lau ada polis lalu masa diorg main mercun tu...sia2 jer jd headine newspaper...Da la yg sorg tu suami cikgu (abg ipar aku la tu)...huhuhu. Diorg siap pasang mercun papan yg sepanjang 8 kaki...hahaha. Lepas main...aku kerah anak2 dara abg aku...ida dgn opie tolong aku lap baling kuih dg nisi skli. Senang skit kerja aku...xder la penat sgt. Da setel isi kuih...aku rehat2 jap sblm smbg kmas2 umah & gosok bju...pkul 2.30 kot bru aku tido...huhuhu.

raya...raya...raya (part 1 – persiapan raya)

2 hari sblm raya...aku g pekan tanjong karang dgn mak & kakak aku...nk bli brg2 utk persiapan raya. Biasa la bila nk raya ni...smua barang nk baru. Mak ckp seminggu s’blm raya mmg mak g pekan hari2...bli barang2...yerla, xkn la smua barang nk bli serentak kn...botak la mcm tu.
Skrg aku nk story psl suasana kat tanjong karang masa nk raya hari tu. Perghh....sesak giler pekan tu. Time2 mcm ni la smua org nk bli barang2 baru...mcm mak aku gak. Masan nk raya mmg mcm ni, tanjong karang tu akan sesak...penuh dgn umat dr setiap pelusuk tanjong karang tu. As far as I concern, tanjong karang mmg akan sesak menjelang raya...sebab bkn penduduk tanjong karang jer yg nk shopping raya...tp kadang2 tu org dr tempat lain pun trun tanjong karang gak...mana la x sesak. Tu blm kira org2 yg duk bandar mcm KL tu blik kampong gak. Time mcm ni jgn harap la senang nk cri parking kat pekan tu. Kena tawaf 2-3 kali dlu bru la dpt parking...tu pun lau dapat. Lau x...menapak la jawabnyer...nk g market...tp kena jln jauh...huhuhu. Masa aku g dgn mak & kakak aku dlu tu pun...kakak aku terpaksa tawaf ntah brpe kali nk cri parking...mak aku lak da mula membebel sbb tkut daging hbis...pdhal masa tu blm pkul 9.30 pagi pun.Sudahnyer kakak terpaksa parking jauh dr market sbb da xder parking lain. Biler da hbis bli segala mcm sayur, ayam dgn daging...haaa...angkut la g kereta...berat tu...mcm nk putus jari aku rasa. Xder la jauh sgt pun sebenarnyer...x smpai 1km pun...tp...biler da usung barang berat2 mcm tu...pastu puasa...terasa la sgt jauh parking tu.
Yg jd masalahnyer...ada org yg suka parking kat tmpt2 yg x brpe nk ptut. Suka suki diorg jer nk parking kat tepi jln yg sepatutnyer blh jd laluan kenderaan lain. Pastu kadang2 parking pun x betul...senget la...x msuk kotak btl2 la...mkn byk space la. Ada tu yg siap letak bakul besar kat space parking tu, konon2nyer nk reserved utk dia la.Org2 mcm ni free2 jer dpt maki hamun dr org lain...x pasal2 kn...x payah nk isi apa2 form atau byr fee...dah kena maki hamun. Dan x pasal2 gak, kurang la pahala puasa org yg maki hamun tu...ish3. Yerla...mana la x marah, x maki hamun...org da la penat cri parking...pastu ada org lain lak yg wat hal...yg selfish..mana x naik angin kn. Tp yerla...bnda2 ni smua mana blh nk elak kn...it’s human nature...we tend to be selfish biler kita dlm keadaan yg ala2 terdesak kononnyer. Mcm dlm situasi parking ni la...hmm...manusia..manusia.
Pastu biler tibe bab shopping...huh...lg la mcm2 ragam. Time ni la org nk bli lapik kaki la (hehehe...kakak aku la tu)...pengikat langsir la (pun kakak aku)...bunga la (kakak aku jugak...ahaks)...penyapu...pastu ada gak org yg still cri bju raya despite the fact yg 2 hari jer lg nk raya. Mmg kat mana2 pun sama jer...biler time nk raya...smua bnda nk bru...biler time nk raya jer...smua barang nk bertukar...huhuhu. Nsib baik la raya setahun sekali...lau x...mmg la botak kepala nk tukar smua barang jd baru...huhuhu.

Wednesday, September 16, 2009

dari jauh ku pohon maaf....

"hanya ku sampaikn doa dan kiriman tulus ikhlas dari jauh ku pohonkan ampun maaf..."

sayu jer rasa hati dgr lagu sudirman ni...lagi2 biler dgr pg2 lps sahur mcm ni. Tggl brpe jam jer lagi utk aku balik kampung...smbut raya dgn family. Rasa x sabar sgt2...mlm raya thn ni msti meriah...yer la...abg dgn kakak aku raya kat kampung thn ni...x mcm thn lps. Beraya dgn umah yg da siap renovate lak tu...best kot raya thn ni..huhuhu.

Apa yg aku nk story kat sini bkn psl sambutan raya aku kat umah...tp aku nk story psl kenangan aku sambut puasa as a student. Tahun ni tahun last aku puasa as a student USM...rasa sedih la plak sbb lps ni xder la moment bukak puasa sama2, sahur sama2...masing2 da bawak haluan sndr...susah kot nk jumper lg lps ni. 3 hari terakhir puasa aku sblm balik kampung, aku bukak puasa kat masjid dgn ina, aida & kak rehan...sajer nk ubah selera...da jemu la plak mkn makanan kat cafe. Best mkn kat masjid ni...mknan blh tahan sedap pastu biler mkn rmai2 ni rasa cpt jer kenyang. Just now...I had the best sahur ever in USM...sahur rmai2 kat cafe...kak rehan lak buat puding...ewan & amin wat sandwich...pastu mkn rmai2...sembang2...ketawa2...bestnyer aku rasa masa sahur td (walaupun aku kena buli skit...huhuhu). Aku rasa mmg aku xkn luper sahur kali ni...sahur terakhir aku dgn kwn2...rasa sedih sgt sebenarnyer...tp xkn la aku nk tunjuk kn? x macho la nnt...kena la stay cool.

Back to the title...aku nk ucapkan SELAMAT HARI RAYA ADILFITRI & MAAF ZAHIR & BATIN. Kat sini aku nk minta maaf dgn rmai org...bkn sbb aku xnk bercakap...tp xtau la...hati aku nk jugak minta maaf kat sini. First aku nk minta maaf kat my dear roomate, ina. Org nk mntak maaf lau ada wat ina geram ker sakit hati ker, gurau tahap melampau ker...minta maaf byk2. Then kat aida & roomate, kak rehan. Minta maaf lah lau org slalu kacau2 korg kat bilik...kacau korg bergayut...ketuk2 pintu jer...sajer jer nk cri pasal. Next, to jijah & muni. Otak krg ni mmg giler2, separa mereng pun ada, criminal mind pun yer...ada jer bnda yg korg nk ckpkn...ada jer yg jd bahan gurauan...aku minta maaf la lau aku ada terlebih bergurau dgn korg...sms2 masa kat kelas yg korg rasa mcm melampau skit ker...harap dimaafkn. Then, here comes my adik2...ewan, amin & halim...hehehe. Akak xtau la korg anggap akak ni sbg kakak atau x...tp korg mmg akak anggap mcm adik2 sndr...adik2 yg akak x pernah ada. Amin...akak minta maaf la lau dlm pd kamu citer apa2 kamu rasa akak mcm wat x layan ker...akak buat x kisah ker...akak minta maaf ek lau kamu ada rasa mcm tu. Utk ewan...otak kamu mmg giler2...mcm ala2 bengong pun ada...akak minta maaf lau dlm pd akak bergurau atau sembang dgn kamu...kamu ada rasa kecik hati ker...terasa ker...minta maaf yer. Halim...akak tau kita x rapat mcm akak rapat dgn ewan & amin...tp lau kamu ada terasa apa2 dgn akak...akak minta maaf tau. Then, utk kwn2 lain yg knal aku...minta maaf lau aku ada wat salah silap kat korang smua. Raya ni kita smua seri 0-0 k...^_^

SELAMAT HARI RAYA SEMUA...

Saturday, September 12, 2009

shopping time...

da agak lama x post entry baru...bkn apa...bz skit...ada byk test dlm mggu ni. Skrg ni alhamdulillah...smua test da setel...tggu masa nk blik kg jer...hehehe. X sabar siot...skrg ni aku rasa jasad aku mmg la ada lg kat bumi USM terchenta ni...tp jiwa & raga aku da terbang balik kg sebenarnyer...huhuhu.
Td lps test psiko aku g Bukit Jambul dgn amin & halim. Sajer nk ikut diorg jln2...nk release tension lps test. Ramai giler org shopping raya...yer la...raya pun tinggal seminggu jer lg...time2 mcm ni la org bru nk cri keperluan utk raya...typical malaysian la tu...smua bnda nk wat last minute. Tp lau difikirkn...bli keperluan awal2 rasa mcm x meriah plak. Yer la...kdg2 lg rmai org kat sesebuah shopping complex...mkin meriah suasana tambah lak lau ada lagu2 raya yg berkumandang kat shoping complex tu...mmg rasa meriah sgt. Time mcm ni la dpt tgk bermacam-macam ragam manusia. Aku mmg suka lau bab observe people ni...bkn la utk mengutuk org lain tp bg aku observing people ni wat kita berfikir utk nilai diri kita sndr...wat kita pk kita ni ada ke mcm org2 yg ada kat sekeliling kita? Sama ada kita lbh baik atau lbh teruk dr org lain.
Mcm yg aku ckp...masa kat BJ td mmg mcm2 ragam manusia dpt aku tgk. Suami yg bosan tggu isteri pilih baju smbil jg anak kecik, suami yg ala2 mithali ikut jer isteri pilih baju...anak2 yg berkejar-kejaran kat dlm kedai (pastu kena marah dgn mak diorg)...ada jugak anak2 yg merengek sbb dia nk one particular clothes tp x diperkenankn oleh majlis ibu bapa. Masa aku msuk 1 kedai tu (tmpt halim bli bju) ada byk ragam aku tgk...1) 2 sisters yg main kejar2 kat dlm kedai...si adik ni sibuk suruh kakak dia tangkap dia...yg kakak dia plak konon2 sibuk nk belek baju...2)pasangan suami isteri yg crikn bju utk anak lelaki dia (anak sulung kot sbb ada lg sorg baby yg duk dlm stroller)...si isteri seboleh-bolehnyer nk anak dgn bapak pkai bju yg sama kaler (nsib baik ada)...3)sepasang suami isteri gak...cuma kali ni crikn bju melayu utk anaik diorg yg bru setahun...biler husband & wife ni pkaikn bju kat anak diorg tu...bdk tu diam jer...nmpk comel sgt...si ayah pun sibuk cri bju sama kaler...4)sebuah keluarga yg sibuk cri bju kaler yg sama...aku rasa salesgirl kat kedai tu pun pening nk layan family tu...huhuhu. Ni baru ragam kat 1 kedai...blm lg kira ragam manusia kat 1 shoping complex ni.
Ada gak ragam remaja2 yg cri bju raya sndr tnpa bantuan parents...nk ikut selera sndr la kononnyer...ada sorg girl yg amik gmbr sepasang bju melayu pastu mms gmbr tu kat pakwe dia...nk tau sama ada ok x bju tu dgn pakwe dia...sggp btl la nk susah payah...nk sedondon la tu konon...naper la x ajak jer pakwe tu shoping skli...kn senang hidup. Ada gak gelagat bdk2 yg beria nk jam tp bkn la reti tgk jam pun dan sekali lg majlis ibu bapa terpaksa menolak permohonan jam tersebut...yg kes jam ni makes me wondering...lau setiap kali raya msti smua keperluan baru ker? Contohnyer jam...msti cri jam bru ke utk raya. Yg ni especially for kids la sbb kebanyakan yg bli jam tgn tu aku tgk bdk2 jer....(hehehe...aku masa kecik2 dlu mcm tu gak...mnyk jam bru kat arwah abah biler nk raya).
Mmg meriah lau tgk kebanyakan shoping complex yg ada kat malaysia ni biler tibe musim perayaan...dgn ragam manusia yg mcm2...rasa terhibur pun ada gak lau tgk...especially lau tgk telatah bdk2 yg x dpt apa yg diorg nak...senyum jer tgk. I guess persiapan raya last minute is not bad at all cuma yg bad lau jln jammed...smua org blh naik temper...huhuhu

Sunday, September 6, 2009

sekolahku....

time berbuka dgn ina & aida td...tibe2 keluar la plak citer masa zaman2 skolah dlu. Biler kenang2 balik kn...rasa rindu sgt zaman skolah dlu...dgn perangai nakal, lps tu ala2 garang & kerek (especially masa skolah rndh)...mcm2 karenah btl. Sepanjang hidup aku yg da 22 thn ni...aku belajar kat 5 skolah termasuk tadika (tadika tu kira skolah gak kn?). Bermula dgn Tadika Parit Serong, tmpt aku knal ABC pastu SK Parit Serong, tempat aku mula jd bdk nakal (kononnyer la), tmpt aku mula jd pengawas yg kerek masa darjah 6 (hehehe). At the same time, aku skolah agama kat SRA Parit Serong, sebelah SKPS jer...tmpt aku belajar ilmu2 agama (baik skit la masa kat skolah agama). Masuk sekolah menengah, aku belajar kat SMK Tiram Jaya...skolah kat tepi sawah...hehehe. Then, masa Form 6...aku masuk skolah yg aku x jangka...SMK Pengkalan Permatang...jauh dr umah aku. Mula2 aku dgn kwn2 igt kitorg msuk Dato' Harun sbb lbh dekat...tp rupanyer...alamak jauh btl skolah. Nsib baik skolah kakak aku 1 jln jer dgn skolah aku...so, tiap2 pg dia la yg hntr aku dgn Nor g skolah...tp blik kitorg kena naik bus sbb kitorg kuar lmbt (wajib solat zuhur jemaah sblm blik).

Tapi...dlm 5 skolah tu...SMK Tiram Jaya (SMKTJ) paling dekat dgn hati aku. Aku syg giler kat skolah ni...aku pun xtau knp...maybe sbb dekat dgn rumah kot (ntah apa2). Kat sini la bermulanyer journey aku dlm menempuh kehidupan. Byk bnda aku blaja kat skolah ni...bkn setakat pelajaran...tp psl hidup. Mungkin org nmpk skolah ni skolah kecik...skolah tepi sawah...x famous...tp special sgt kat hati aku. Byk memori tercipta kat skolah ni...kat skolah ni jugak la aku menyemai impian aku...dan paling penting...kat skolah ni gak la aku blajar erti persahabatan. Kat sini la aku knal kwn2 rapat aku skrg...walaupun da jarang jumper...at least still contact walaupun jarang2. Paling banyak....memori aku sbg pengakap...mmg xleh luper. Masa aku form 3 aku da jd pembantu perkhemahan then naik form 4 aku dgn geng2 aku da jd urusetia perkhemahan. Yg paling best biler join camping yg involve skolah lain...bdk skolah lain yg sebaya kitorg jd peserta....tp kitorg da jd helpers...bangga siot hehehe. Aku dlu pengawas skolah...dr form 2 smpai la form 5...byk gak la handle program especially biler da naik form 4...hari guru, sambutan hari merdeka, jamuan akhir tahun pengawas...mcm2 la...smuanyer pengalaman yg best.

Luper nk citer...aku xleh nk jd nakal biler kat SMKTJ ni...1 sebab...aku pengawas...xkn la nk wat perangai nakal lak kn...1 lg sebab...nk jg nama baik kakak aku (kononnyer la). Kakak aku dlu student SMKTJ gak...best student SPM lg (thn 1993). Pastu kakak aku mmg ada reputasi yg baik kat skolah ni...pengawas skolah...pendebat...pemain bola jaring...so, xkn la aku nk wat hal kn? 1st day msuk skolah ni jer...ada cikgu yg da perasan aku...siap tnyer kakak aku (yg masa tu temankn aku daftar masuk) aku ni adik dia ker? Sudahnyer...cikgu2 yg x tau nama aku pggl aku "adik haslinda"...aduyai. Siap ada cikgu yg sruh kirim salam kat kakak aku lg. Antara cikgu yg slalu berkirim salam kat kakak aku...my favourite teacher...english teacher aku...Puan Hasnah. Dia ni mmg best...time english kitorg x blaja kat class...kitorg blaja kat library sbb Puan Hasnah ni penyelaras library. Ckp psl cikgu yg best...rmai...guru tingkatan masa form 5, cikgu nurbaya...cikgu kimia, cikgu husna...cikgu math, cikgu zawiyah...pastu ada gak cikgu add math, cikgu tan...cikgu sejarah, cikgu muslimin yg garang (ker?) dan semestinya cikgu pengakap merangkap ayahanda kitorg...cikgu ali. Rmai lg la...xkn la aku nk sebut smua kn...hehehe.

Bestnyer biler kenang balik zaman persekolahan...rasa mcm nk turn back the time jer...nk jd bdk skolah blik...hepi2 jer...tp mustahil kn smua tu...apa yg kita mampu buat cuma ingat balik memori2 yg pernah tercipta masa zaman skolah....

Thursday, September 3, 2009

ramadhan yg mulia 2...

hari ni da masuk 13 hari puasa....mksdnyer da 12 hari la aku berpuasa kat USM terchenta ni...huhuhu. mksdnyer ada lbh krg 2 mggu jer nk buka puasa dgn kawan2 sblm aku mempulangkn diri ke kampung yg tersayang...hehehe. Tak sabar rasanyer nk blik kg...nk buka puasa dgn family...nk mkn masakan mak...huhuhu. Dlm kpla aku skrg ni da ada mcm2 mknan yg aku nk biler aku blik kg nnt...kurma ayam...ayam masak merah...kari ayam...kari daging...pastu teringin gak nk mkn bubur pulut hitam...hehehe. Bkn smua tu xder kat sini...tp msti la x sama dgn yg mak aku masak...mak kan the best chef in the world (rasanyer smua org akn pk mcm aku gak...hehehe). Btl2 x sabar nk tggu 17hb ni...tarikh aku balik kg...walaupun bru cuti 2 mggu lps...tetap rasa x sabar nk blik kg...yer la...nk raya kn...msti la x sabar....tp...ALAMAK...aku kena pindah bilik la plak (bilik yg lbh besar...hehehe). Aduyai...malasnyer lau bab pindah2 bilik ni...penat siot...nk angkut brg2 lg...angkut kain baju smua...penat tu (pdhal bilik bru cuma 2-3 langkah jer dr bilik lama...ahaks)...pastu nk kmas2 ruang tamu lg...confirm2 mak aku sruh aku handle ruang atas tu...lap kerusi...almari...bunga2 plastik tu...kmas rak buku...huhuhu...penat2...tp lumrah la tu...nk raya kn.

Pastu biler pk yg ni la tahun last aku puasa dgn kwn2 kat sini...sedih la plak rasanyer... =( yer la...3 tahun puasa dgn kwn2, buka puasa sama2...gilir2 baca doa...kjut kwn2 trun sahur pkul 3-4 pg (aku ni tukang kejut yg bertauliah tau)...tu smua kenangan yg best...huhuhu.

Sunday, August 23, 2009

ramadhan yg mulia....

time aku post psl ramadhan ni...da msuk 3 hari umat islam kat seluruh dunia berpuasa. Aku cuma sempat puasa sehari jer kat umah...puasa 2 hari aku da kembali ke bumi USM...pastu biler smpai sini...cafe x bukak la plak...x pasal2 kena kuar g BJ dgn aida semata2 nk bukak puasa...hehehe. Sedar x sedar ni da masuk thn ketiga aku berpuasa sbg seorang student...kira da thn terakhir la mksdnyer. Hmmm...cptnyer la masa berlalu...lps ni x dpt la nk bukak puasa dgn kwn2. Agak2nyer dpt ke kitorg nk bukak puasa sama2 mcm skrg in the future? hmm...harap2 ada lg la kesempatan tu.

Thursday, August 20, 2009

cahaya gemilang...

video kat bwh ni...fvrt aku...ada org buat utk sums up aktiviti cahaya gemilang utk sem 3 & sem 4...enjoy jer k
video

Thursday, August 13, 2009

convEX 2009...

huhuhu...da lama x update blog...dlm s'mggu lbh gak rasanyer. Biasa la...bz skit..dgn asgmnt...g interview org kat KL...pastu ada lak presentation...penat2...huhuhu. Mggu ni mggu konvokesyen kat USM & kebanyakan U lain yg ada kat Malaysia nih. Mcm biasa la...bila da start mggu konvo...maka bermulalah conVEX...mcm2 ada kat convEX nih...gerai2 mknan...gerai cenderamata...gerai jual baju...mcm2 lg la. Tp of course la yg jd tumpuan aku gerai mknan (wakaka). Sebelah mlm plak ada persembahan dr student USM sndr yg mewakili persatuan2 yg ada kat USM nih. Biler jln2 kat convex...pastu tgk student2 yg da grad nih...rasa mcm x sabar nk hbiskn study...pastu grad. Syok jer tgk diorg pegang bunga...teddy bear...pastu pkai bju cantik2...amik gmbr dgn family...dgn kwn2...tgk diorg hepi jer. Aku mula membayangkn mcmner aku grad nnt. Mak dgn abang akan msuk dlm dewan pastu yg lain tggu kat luar. Pastu biler aku da kluar dr dewan tu msti mak aku mcm terharu sbb aku da grad...confirm2 mak nangis masa tu...huhuhu. Tp biler fikir2 blik...aku rasa mcm xnk hbis study la plak sbb nnt biler da hbis study kena berpisah dgn kwn2...msg2 bwk haluan sndr...msti susah da nk jumper diorg biler da hbis study. Harap2 bln diorg still keep in touch dgn diorg smua biler da hbis nnt. Aku msti rindu kehidupan aku sbg student biler da hbis study...huhuhu. Student's life is great...

Saturday, August 1, 2009

THE PROPOSAL...



huhuhu...s'mlm g tgk wayang dgn kak rehan, jijah & muni...tgk citer THE PROPOSAL lakonan the gorgeous SANDRA BULLOCK & the handsome RYAN REYNOLDS (fell in love with him...hahaha). Klaka la citer tu...not bad. Citer psl seorang wanita yg sggp buat apa2 termasuk sruh pembantu peribadi dia kawin olok2 dgn dia semata-mata utk dptkn kewargenegaraan Amerika. Banyak gak la yg aku belajar dr filem ni...tentang nilai sebuah keluarga...tentang kejujuran yg ptut ada dlm dr setiap mnusia. Dlm citer ni Sandra Bullock di gambarkn sbg seorg editor-in-chief yg berjaya dan seorang yg tegas. Aku suka karakter mcm ni sbb menggambarkn yg wanita ni mmg blh berjaya dan blh berdikari. Tp kesian gak kat karakter dia sbb dia gak digambarkn sbg seorg yg sunyi dan kesunyian yg dia alami tu la yg menyebabkn dia jd seorang yg cold-hearted sbb dia xnk dikecewakan. Ryan Reynolds lak karakter dia pembantu peribadi yg memahami bos dia. Walaupun dia ni anak org kaya dr Alaska tp dia xnk bergantung harap pd hasil kekayaan family dia...so,dia berdikari dgn g cri keje kat New York. Walaupun ayah dia paksa2 dia mewarisi kekayaan keluarga,tp dia xnk. Family values pun byk digambarkn dlm filem ni. Tentang mcmner keluarga tu ptut bersatu padu dlm susah atau senang kehidupan. Pendek kata filem ni mmg best...dgn pemandangan Alaska yg cntik...sejuk jer mata memandang. Rasa mcm nk g tgk skli lg jer...huhuhu.

Thursday, July 30, 2009

a tale of...1 CLASS,2 DIFFERENT COURSES..

this is a tale of a class which consist of 2 different group of students...I will just call the group as THE FIRST GROUP & THE SECOND GROUP. Both of the group came from different school (pusat pengajian). It's just a simple tale actually...but it can sounds silly for other people. Both group have been in the same class since their first semester...then meet again during their third semester until now...fifith semester. THE SECOND GROUP is actually future teacher...and they are taking some of the courses from THE FIRST GROUP'S school. At first things look ok with both group...THE SECOND GROUP looks quite friendly but soon THE FIRST GROUP found out that THE SECOND GROUP says bad things about them...about things like the lecturer are bias towards them because they came from other school. Almost half of THE SECOND GROUP dislike THE FIRST GROUP student...God knows why they dislike THE FIRST GROUP student. For me they act like a child...I mean like you are university students...to add to that...APEX U students...should you have that kind of attitude? Be mature...you don't have to feel that the lecturer is bias towards you because they are not. If they do it's just because they care for THE FIRST GROUP more because they are the lecturer from THE FIRST GROUP'S school (but trust me...the lecturer are not bias). Yes, some of THE SECOND GROUP STUDENTS are nice towards THE FIRST GROUP students...but not all of them. Some might smile to THE FIRST GROUP students when they bumped into each other but it's like blh dikira dgn jari. Some even have each other's YM and can interract nicely. But again...most of them dislike THE FIRST GROUP STUDENT. Come on...you are future reacher...is that how a teacher should act...is that the value that you wants your student to follow?? If yes...there goes the educational institution. Grow up and act like you should act...act like a university students should act and be nice to others. If THE SECOND GROUP students have something that they are not satisfied with THE FIRST GROUP student...just tell them straight away...don't have to act like a child and says that the lecturer is bias. One more thing...what makes thing worse is the hatred is just around the MALAY students...hmmm smpai biler la nk maju mcm ni...



Tuesday, July 28, 2009

niat yang terpesong...

niat yang terpesong...msti smua org pernah mengalami keadaan mcm ni. Niat awal nk wat bnda lain...but end up wat bnda lain. Ever wonder kenapa niat someone blh terpesong? kalau niat terpesong ke arah yg lbh baik xper...tp lau terpesong ke arah yg tak baik...lain jdnyer. Naper niat kita blh terpesong? Sbb kita tibe2 jer rasa nk wat bnda lain atau sbb pengaruh dr org lain? For example...kita niat awl2 nk g library but end up ikut kawan g kedai. Tu xper lg kot...tp mcmner lau niat awl nk g majlis ilmu...but end up g shopping...mcmner nk kira tu? Apa2 pun...intention tu pntg...tnpa intention atau niat...apa2 pun x jalan. Nk minum...smua org ada intention nk minum...bkn la tibe2 jer kita capai air pastu minum. Tak kira la niat tu akan terpesong ker...teruskn niat awal ker...yg penting...niat.

By the way...hari ni niat aku mmg btl2 terpesong...muahaha...

Monday, July 27, 2009

realiti & mimpi...

realiti & mimpi...kedua2nya adalah perkara yg sgt2 berbeza. Kita selalu bermimpi...tak kira la mimpi indah atau mimpi buruk ataupun mimpi kita utk menggapai sesuatu. Tp kita hidup dlm alam realiti & bkn alam mimpi. Ada org beranggapan yg mereka sggp hidup dlm alam mimpi sbb bg mereka mimpi itu indah dan takkan mengecewakan mereka especially if it was a beatiful dream. Tp mereka tak sedar sesuatu...mimpi tu blh menyebabkn mereka kecewa kerana mimpi tak selamanyer indah. To make things worse...when they woke up from their dreams and realise that they have to live in reality.

Realiti tu lebih baik dr mimpi. Walaupun tak semua org rasa mcm tu...they have to accept the fact that we live in a real world. Org2 yg rasa mimpi tu lebih baik dr realiti...for me...they are coward...mrk x brni utk menempuhi alam realiti yg byk cabaran. These type of people should wake up from their dream and live in the real world. Mereka x blh trus hidup dlm mimpi & angan2 ciptaan mereka sndr...smpai biler nk hidup dlm angan2. Let say for example...we want the world to live in peace...no war...no poverty...people live in harmonious life and the world is a better place to live...but if we only have the courage to dream of it without the courage to do something about it...it is useless. we can dream that there will be no more war...no more little children who live in miserable life but if we did not act and not brave enough to change it...there's no use. Impian tu hanya tggl impian and the world will never change.

Dare to dream...and dare to act to make your dreams come true...

Sunday, July 26, 2009

pg yg mendamaikan....(ker??)

huhuhu....da start pun mggu bru dlm diari hdp aku sbg student...da msuk mggu ke-4. Blm mula bz...tp hmpir2 nk bz...ada asgmnt kena submit in the next 2 week.

tenang btl aku rasa pg ni...well...mmg ada gangguan bunyi mesin rumput...tp suasana pg yg redup pastu angin yg ala2 sepoi2 bahasa...mmg rasa damai jer suasana...kn best lau suasana mcm ni kekal smpai ptg nnt...xder la penat sgt g class...dgn panasnyer...kena g naik bukit lak tu...huhuhu...

mggu lps...byk class yg cancel...mula dgn class psikologi kesihatan yg separuh jln sbb lecturer x jumper cd...pastu hr rabu lak class malaysian literature yg separuh jln gak sbb lecturer x sihat...rabu mlm tu s'pttnyer ada class psiko kesihatan...tp bru nk naik bukit g class...ada org inform yg class cancel...huh...wat penat aku jer kelam kabut masa nk g class. Then, hari khamis...dpt info yg class hr tu delay for 1 hour...lecturer x sihat gak...so...g breakfast...pkul 10 msuk class...tp...cancel trus...hmmm...pnat jer tggu.

mggu lps gak mggu aku kuar jln2. Hari2 lak tu. Isnin dgn selasa g BJ...rabu g Sg Nibong bli tiket...khamis tgk wayang kat Queensbay...jumaat g BJ lg...sabtu g pasar malam...ahad g Komtar....hehehe. Biler lg nk kuar kn...nnt msg2 da bz...susah nk kuar sama2...huhuhu. Harap2 mggu ni xder kuar jln2 lg...save budget...ahaks...

Sunday, July 12, 2009

kerinduan...

huhuhu...xleh tido lak mlm ni...nsib baik class pkul 11...lau x...maunyer aku gam mata aku nih. Rasa sunyi mlm2 mcm ni wat aku rasa rindu sgt2 kat arwah abah...sedar x sedar da 8 thn abah tgglkn kitorg smua...igt lg tarikh tu...14 Julai 2001. Mmg aku xkn luper saat2 tu...aku rasa mcm separuh nyawa aku terbang biler aku sndr yg ckp kat mak yg abah da xder...abah meninggal btl2 depan mata aku sndr...masa aku still pegang tgn abah. Pagi tu...lbh krg pkul 3 pg...abah pengsan...abah mmg kerap pengsan dlm 2-3 mggu...doktor ckp sbb krg gula. So,smntara tggu mak wat air gula...aku bg abah sandar kat aku...dlm keadaan separuh sedar...abah minum air gula tu...mula2 nmpk mcm ok...da blh ckp2 mcm biasa...tp jap jer...lps tu...abah mula pergi tgglkn kitorg...aku sndr yg rasa nadi abah masa tu. Mule2 aku sedapkn hati...yakinkn diri sndr yg abah ada lg...tp lps tu aku mula terima hakikat yg abah da xder...dan aku bgtau mak. Biler aku call kakak yg masa tu posting kat JB...dia tau abah da xder coz aku xkn call pkul 3 pg lau xder apa2...abg lak x blh dihubungi...so terpaksa mntk sepupu aku..ijat g umah abg bgtau. Hancur hati abg biler dpt berita tu sbb abg bru ckp dgn abah lps isyak sblm tu. Pkul 6.30 abg da smpai umah. Masa abg smpai...aku nangis semahunya kat pelukan abg. Kakak lak...sggp sewa teksi dr JB blik kg...nsib baik housemate dia sggp temankan...tp x sempat pun nk tatap arwah abah sbb masa da suntuk. Kakak trus terduduk kat tgga umah...kesal x dpt tgk abah wat kali terakhir...smua tu masih terbayang2 kat mata aku...mcm tayangan filem. Kdg2 aku mcm x percaya yg abah da xder...kn best lau abah ada masa aku msuk u...masa aku konvo...masa aku mencapai kejayaan2 lain...tp aku sgt2 sedar yg smua tu mustahil...abah pergi xkn kembali lg...tp tetap dlm ingatan kitorg. Kdg2 aku menangis sorg2 biler teringat kat abah...tp xprnh bgtau mak...aku xnk mak susah hati...biar la aku pendam sndr...abah...adik rindu abah...

Al-Fatihah utk arwah abah...

kenangan...

Sem 5 bru jer mula...mknanyer aku da msuk final year. Pejam celik aku da nk hbis study (insyaALLAH)...feels like yesterday aku msuk USM...sedar2 aku da ada 2 junior...mmg cpt masa berlalu. Sepanjang 4 sem yg lps...mmg byk memori yg tercipta kat USM nih...gurau senda...ketawa & menangis...smua ada. Mmg kenangan tu smua x dpt dilupakan.
Tp,bg aku kenangan yg terindah tercipta masa aku sem 4...mcm2 kenangan tercipta. Masuk TOT...penyelaras CG FUN HOUSE...dan yg plg penting skli...CITRAWARNA. Aku x prnh sangka yg aku blh menari (walaupun kayu)...mcm x percaya jer. Biler tgk blik video kitorg smua menari...mcm2 feeling ada...kelakar sbb aku x prnh reti menari pastu blh lak join CITRAWARNA nih...kelakar tgk dress & make up kitorg...mcm opera cina...tp lain dr yg lain. Ada gak rasa sedih sbb rindu sgt2 dgn kenangan join CITRAWARNA. Latihan smpai tgh2 mlm...ketawa bengong2...sembang2...pastu enjoy masa bertanding...really2 miss those moment...will it ever happen again? yeah...it will happen again...but will never be the same...

Friday, July 10, 2009

THE CLIMB...

I can almost see it...That dream I’m dreaming but there’s a voice inside my head saying...You’ll never reach it...Every step I’m taking...Every move I make feels lost with no direction...My faith is shaking but I got to keep trying...Got to keep my head held high...
There’s always going to be another mountain...I’m always going to want to make it move...Always going to be an uphill battle...Sometimes I’m gonna to have to lose...Ain’t about how fast I get there...Ain’t about what’s waiting on the other side... It’s THE CLIMB...
The struggles I’m facing...The chances I’m taking...Sometimes might knocked me down but no I’m not breaking...I may not know it...But these are the moments that I’m going to remember most...Just to keep going on and I...I got to be strong...Just keep pushing on...
Keep on moving...Keep climbing...Keep the faith...It’s all about...THE CLIMB...Keep the faith...Keep your faith

Lagu kat atas ni penyanyi dia Miley Cyrus...aku suka sgt lagu ni sbb lagu ni ada makna yg sgt mendalam...wat aku sedar yg kejayaan kita x dtg bergolek...kita kena berusaha utk mencapai kejayaan tu. Dan sebenarnyer...apa2 kejayaan yg kita dpt tu x bermakna lau bkn kita sndr yg berusaha. Kejayaan tu...dtg dan pergi. Lagu kat atas tu cuba bgtau kita yg bkn brpe byk kejayaan yg kita dpt tu jd ukuran...tp perjalanan kita nk dptkn kejayaan tu yg bermakna utk kita. Utk mencapai sebuah kejayaan...kita kena menempuhi byk halangan...berdepan mslh...dan mcmner kita handle halangan dan mslh tu la yg menjadikan kejayaan kita bermkna. Itu la mksd THE CLIMB...it’s all about our journey to success. Pengalaman yg kita dpt tu la yg membuatkan kita lbh menghargai kejayaan kita...dan mematangkan kita jgk sebenarnyer...

Wednesday, July 8, 2009

best in me...

"you bring out the best in me...like no one else could do"
1 baris lagu dr kmpln BLUE...BEST IN ME...aku suker lagu tu coz dia lagu tu ditujukan utk si kekasih hati yg telah menyebabkn dia memberikan yg terbaik dlm setiap apa yg dilakukan...bertuahnya lau ada kekasih hati mcm tu kn...

For me...the person that bring out the best in me is mak...lps arwah abah meninggal...aku blaja utk x jd anak manja lg...masa abah ada aku mmg manja dgn abah...tp aku kena buang sifat manja tu biler abah da xder. Aku kena kuatkn diri utk mak sbb aku xnk mak igt aku x kuat semangat lg lps abah meninggal. So...mak la yg bring out the best in me sbb aku nk prove kat family aku yg aku bkn lg adik yg manja yg sentiasa bergantung kat diorg. Mak slalu sruh aku kuatkn semangat & apapun yg terjadi mak sentiasa ada kat sisi aku. Demi mak aku sggp wat keje2 yg a 15 year old girl xnk wat...aku sggp wat keje2 berat kat umah semata2 xnk bg mak susah hati. Demi mak jugak aku berusaha kuat utk masuk u. Aku tau agak susah utk mak lpskn aku blaja jauh2...aku tau mak sentiasa susah hati fikirkn aku kat tmpt org...sbb tu aku kena bg mak yg terbaik so apa yg mak rasa selama ni...susah hati...risau...rindu...sunyi biler aku xder pay off. Aku nk berjaya demi mak...sbb mak la insan yg btl2 bring out the best in me selama ni...terima kasih mak...

Tuesday, July 7, 2009

reason...

I believe things happen for a reason. People change so that you can learn to let go, things go wrong so that you can appreciate them when they are right, you believe in lies so you eventually start to trust no one but yourself, and sometimes good things fall apart, so better things can fall together.

Monday, July 6, 2009

L.O.V.E

L – last forever
O – often hurts, but always makes us happy
V – very complicated, but sometimes, love makes everything easy
E – essential of life

SAKIT HATI....

Aku pasti smua org kat dunia ni pernah rasa sakit hati...even someone yg orang anggap sbg baik hati pun akan ada rasa sakit hati bila da tak tahan sgt. Apa yg wat kita sakit hati? Well...there are a million reasons for us to feel sakit hati...sakit hati sbb org yg kita x suka dpt lbh dr apa yg kita dpt...sakit hati sbb org yg kita suka sebenarnyer da berpunyer walaupun dia bgtau kita dia still single...sakit hati sbb org lain mungkir janji kat kita dan mcm2 sbb lg. But at the end of the day...kita rasa sgt sakit hati biler org yg wat kita sakit hati tu adalah org yg rapat dgn kita dan kita sayang org tu...contohnya...kawan baik yg mungkir janji....pernah rasa mcm tu??


Thursday, April 30, 2009

the end....

uhuhu....hbis sudah exam ku....mknanyer hbis gak la sem 4 aku nih....sedar x sedar da nk naik 3rd year student rupanyer aku nih...rasanyer mcm bru s'mlm aku jd junior kat usm nih...tgk2 da nk final year...huhuhu...ckp psl exam sem nih....hmmm....what can I say...I've tried my best dlm exam nih...hope aku blh dpt result yg bgus....hihihi...
and esk...aku nk bertolak blik kg...susah skit la aku nk update blog yg aku bru wat nih...xper...lau aku g cc...aku updated ler blog aku nih...ehehe...mlm ni aku akn cuba post byk skit blog(hahaha...rajinnyer)...

Tuesday, April 28, 2009

kesedihan....


sejak 2-3 hari ni aku rasa sedih sgt...

yer la...da nk hbis sem....

tibe masa utk aku dgn kwn2 aku berpisah kjap...utk lbh krg 2 bln...

msti rasa sunyi jer nnt...

mlm td aku da nangis teresak-esak sbb kwn2 aku yg paling best...ina & aida nk blik hari nih...

diorg la slalunyer yg menghiburkn hati aku...

pastu mlm khmis nnt kak rehan lak bertolak balik...

mmg la aku blik pg jumaat...tp nk mengharungi 1 mlm tnpa best friends aku tu...perit rasanyer...
Sayu jer rasanyer biler org2 yg rapat dgn aku kat sini blik dlu & tgglkn aku...
lau tgk gmbr kat ats tuh...yg bju merah tu aida....then yg pkai tudung purple tu kak rehan...then yg sweet pkai tudung putih tu ina...diorg la kwn2 aku yg paling besh kat sini...
mmg aku akn rindu giler kat diorg masa cuti nnt...

Wednesday, April 22, 2009

happy me...

huhuhu...
i'm so happy...
sem dpn dpt duk cahaya gemilang lg...
mcm nk menangis rasanyer biler dpt tau aku xdpt desa...
trus wat rayuan...
nsib baik dpt...
thanks la pd individu yg bg sokongan kat borang permohonan tuh...
aku mmg syg giler kat cahaya gemilang nih...
dr sem 1 aku duk sini...x blh bygkn lau aku kena duk luar (& jd bdk petas) atau duk desa lain...
huhuhu....

1st time...

hahaha....
time2 exam mcm ni la tibe2 aku rasa rajin nk wat blog...
apa2 ntah...not an example of a good student (adik2...jgn tiru saya ok)
tp ni my first time nk wat blog...
xtau sgt...
hehehe...
tp I try la wat blog ni nmpk ok & menarik...despite busy nk exam...
hahaha...